26 september 2013

Tomat- och fänkålsoppa

Jag hörde talas om denna fenomenala soppa utan att veta vem exakt som stod bakom den. Efter lite efterforskning visade det sig vara min kära vän Clara.
Ungefär det här behöver man:

Klyfta två fänkålsstånd, ungefär tio tomater, två gula lökar och vitlök efter smak. Clara brukar ta tre. Lite försiktigt tog jag bara en, det var lite för lite. Släng allt i en olivoljad långpanna med socker, salt och peppar. Basilika och oregano också om man vill! Rosta i ugnen på tvåhundratjugofem grader i tjugo till tjugofem minuter. 

Rostat och färdigt, häll över i en kastrull och mixa. Jag ville ha min soppa lite bitig, men om man vill kan man mixa den helt slät såklart. Clara häller härefter i sju till nio deciliter vatten, en till två buljongtärningar och fyra matskedar tomatpuré. Jag hade bara i fyra deciliter vatten och hade varken buljong eller tomatpuré hemma. Men det gick fint ändå minsann. 

Låt soppan koka upp. Servera med fetaost. Ät.


1 kommentar: